home sitemap contact us  
Foldal arrow Publikcik arrow Fehr Lappal a Fjdalomcsillaptsban interj
   
Foldal
Kapcsolat
Publikcik
Cikkek
Egyb
Esemnyek
Gyakori krdsek
Mentrkp
Legfrisebb
Kapcsolat
Levelezési cím:
1550 Budapest, Pf.:174
1138 Budapest, Tomori köz 18. fsz. 3.
Telefon:
+36 20 946 3074
+36 1 270 1670
Fax:
+36 1 236 0834
+36 20 940 1371
E-mail:
Az email cm vdve van a spam botoktl, a megtekintshez a JavaScript bekapcsolsa szksges
 
Fehr Lappal a Fjdalomcsillaptsban interj Nyomtats E-mail
Fehér lappal a fájdalomcsillapításban

A gyógyszeres fájdalomcsillapításra jól felkészültek a háziorvosok, a fájdalomambulanciák mködése még kívánni valót hagy maga után.

Gondot jelent, hogy a betegeknek mintegy a 10 százalékánál javasolt invazív beavatkozásokra nem készült fel a magyar egészségügy - tájékoztatta a Weborvost dr. Kismarton Judit, szakorvos, ügyvéd, aki eladásaival ugyancsak tevékenyen hozzájárult a háziorvosok felkészítéséhez.


Szerinte, a mködésben tapasztalható hiányosságok oka elssorban abban keresend, hogy a csekély számú fájdalomambulanciák legtöbbjében amúgy fállású aneszteziológusok, ideggyógyászok, vagy belgyógyászok, mellékállásban végzik a speciális és komplex ismereteket egyaránt igényl fájdalomcsillapítást. Országosan mindössze néhány intézetben rendel fállású, erre a tevékenységre specializálódott, de munkája mellett több szakterületen – neurológia, reumatológia, belgyógyászat - is gyakorlatot szerzett orvos.
A hazai egyetemi oktatásban – akárcsak a világ számos országában - nem szerepel ilyen kurzus és szakvizsga. Angliában is csak néhány éve van mód a megszerzésére. Ahhoz, hogy az általános orvos megfelel ismeret birtokában hagyja el az egyetemet az eddigi néhány óra helyett hazánkban is legalább fél éves fájdalomcsillapítással foglalkozó szemináriumon kellene részt vennie.

Milliók mozgásszervi kínja

A kínokkal együtt járó betegségekre ugyanis csak egy széles-látókör, a fájdalom hátterét is feltárni képes szakember vagy szakorvosi team adhat adekvát és hatékony terápiát. Kétségtelen, hogy elször az alapbetegséget kell gyógyítani, a fájdalomcsillapításról annak feltárásáig is gondoskodni kell. Igaz, volt rá példa, – s ez igazolja a tüneti kezelés szükségességét - hogy mire megtalálták, vagy egyáltalán meg sem találták az alapbajt, már el is múlottak a beteg panaszai - hangsúlyozta
 Kismarton Judit doktorn azt a tévhitet is igyekszik eloszlatni, miszerint a fájdalomambulanciákon megjelen betegek zöménél tumor eredet fájdalmat kellene enyhíteni.
Elmondta, hogy világszerte évente mintegy 10 millió új daganatos esetet regisztrálnak, akiknek durván a kétharmadánál jelentkezik elbb-utóbb ers, nehezen csillapítható fájdalom. Ezzel szemben hazánkban – mivel a lakosság elöregszik – az 50-60 éves korúak legtöbbje reumatológiai, mozgásszervi fájdalmaira vár enyhülést is adó gyógyírt. Olykor kissé megkésve, deformitással még nem, csak a késbb jelentkez fájdalommal keresik fel a kezelorvosukat.
Nagymértékben megemelkedett a mozgásszervi betegségekkel foglalkozó szakrendeléseket felkeres betegek száma. A tavalyi évben  közel 2,5-3 millió ilyen irányú konzultáció volt.. Ez a magas számadat a reumatológiai betegek nagyobb arányú megjelenésének köszönhet.Bár azt hozzá kell tenni, hogy nem minden  nem minden mozgásszervi betegnek van fájdalma.
Ezzel szembena daganatos betegek közel a 70 százaléka szenved a kínoktól.
 
A fájdalomambulanciákon rendel orvosoknak azonban nem a gyógyszeres terápia az egyetlen fegyverük. Az esetek mintegy 7-10 százalékában olyan idegblokádot vagy egyéb invazív technikákat kell alkalmazniuk, melyhez a megfelelen begyakorolt technika mellett kiváló anatómiai ismeretre, az esetleges szövdmények elhárítására, netán intubálásra, vagy egy nagy véna szúrására is szükség lehet. Ehhez pedig nem elég az aneszteziológusi szakvizsga, valamilyen szinten szükségesek az  ideggyógyászati és reumatológiai ismeretek is.

Európa is enyhíti a szigort

A kistérségekben praktizáló háziorvosoktól azonban ez a speciális felkészültség már nem várható el. k az elmúlt négy év akkreditált továbbképzésein a gyógyszeres terápia alkalmazásában szereztek kiváló ismereteket. Pontosan tudják, hogy mit tegyenek a daganatos fájdalom enyhítése céljából, vagy hogyan járjanak el a  a nem daganatos, eredet fájdalmak csillapításakor. Fontos tudniuk ugyanakkor azt is: meddig kompetensek a beteg ellátásában, és ha szükséges, mikor és milyen speciális szakrendelésre kell ket irányítani – hangsúlyozta Kismarton Judit, aki egy legutóbbi tapolcai reumatológiai konferencián örömmel tapasztalta, hogy újabban a reumatológusok is intenzíven érdekldnek a fájdalomcsillapítás iránt.

Szerencsére, a háziorvosoknak ma már kell kompetenciájuk és lehetségük van arra, hogy akár a legersebb, leghatékonyabb fájdalomcsillapítók közül is számosat, térítésmentesen rendeljenek a betegeiknek. Idegsebészi, reumatológus orthoped és traumatológus szakorvosi javaslatra pedig 90 százalékos támogatással akár hat hónapra is felírhatják a daganatos betegeknek szükséges ers hatású szereket. Ugyancsak az alapbetegségtl függen támogatással rendelhetnek non steroid gyulladás gátlókat és egyéb adjuváns szereket.

Ezt a liberális tendenciát támogatja egy white paper, fehér lap elnevezés, 2006 tavaszán elfogadott európai dokumentum is, amely a daganatos és nem daganatos betegek esetében egyaránt célul tzte ki, hogy segítse az ers hatásúkábítószer tartalmú szerekkel kapcsolatos szigorítások feloldását, enyhítését. Hazánkban  a háziorvos két példányban, harminc napi mennyiséget írhat fel a betegnek. 
Pénzszkében csorbuló betegjog

Bár a hiedelemmel ellentétben a legersebb hatású szereknek kevés a  mellékhatása, a jól képzett háziorvosok ezeknek a természetes úton történ kivédésében, enyhítésében is segíthetik a betegeket. A megfelel helyen és módon, orvosi vizsgálat és kontroll mellett az egyre gyakrabban alkalmazott és a betegek által egyre gyakrabban kért alternatív gyógymódoknak meg van a maga helye a gyógyításban. Például az akupunktúra, elektromos stimuláció a hatásával továbbá a hit és a bizalom segítségével  csökkenthetik a gyógyszeres fájdalomcsillapítást. 
A háziorvos és a beteg zavartalan együttmködésének azonban van egy jelenleg még nem orvosolható akadálya, az idhiány.  A beteg egy alapos, de lényegre  tör orvosi konzultációt  követen saját terápiájuk kialakításában is aktívan részt tudnának vállalni.. A túlterhelt háziorvosok emiatt gyakran az elvárással ellentétben -  kénytelenek a betegséget és nem a beteget  gyógyítani.  – hangsúlyozta az orvos-ügyvéd hozzátéve: a generikus gyógyszerek elsdleges alkalmazására ösztönz rendelet az orvos és beteg között hosszú évek alatt kialakult bizalmi légkört is megmérgezheti.
 Kismarton Judit állítja: minden betegnek- figyelemmel a vivanyagok okozta esetleges mellékhatásokra is -  joga van megválasztani a számára legmegfelelbb terápiát, s azt is, hogy erre mennyi pénzt szán. A hatóanyag fixesítésével – többek között a tablettás morfin esetében is - mindez megoldható lenne, hiszen az OEP a hatóanyagra egyenl mérték támogatást adna, míg a többlet költségek a beteget terhelnék, amennyiben a beteg azt vállalja.A betegek jogainak figyelmen kívül hagyása azonban – szerinte - várhatóan, számos  jogi lépést  von majd  maga után.
Várnai Ágnes
 


 
 
   
Back Top