home sitemap contact us  
Foldal arrow Cikkek arrow Szrvizsglatok ktelezen nkntes alapon
   
Foldal
Kapcsolat
Publikcik
Cikkek
Egyb
Esemnyek
Gyakori krdsek
Mentrkp
Legfrisebb
Kapcsolat
Levelezési cím:
1550 Budapest, Pf.:174
1138 Budapest, Tomori köz 18. fsz. 3.
Telefon:
+36 20 946 3074
+36 1 270 1670
Fax:
+36 1 236 0834
+36 20 940 1371
E-mail:
Az email cm vdve van a spam botoktl, a megtekintshez a JavaScript bekapcsolsa szksges
 
Szrvizsglatok ktelezen nkntes alapon Nyomtats E-mail
Szrvizsgálatok kötelezen önkéntes alapon
Népszabadság • Kun J. Viktória   • 2007. augusztus 13.
"Kárenyhítési kötelezettség" - legfeljebb ennyivel lenne kényszeríthet bárki, hogy elmenjen az egészségügyi szrésekre.
Németországban kötelezvé szerették volna tenni a vastagbél-tükrözéses szrést, illetve a méhnyak- és az emlrákvizsgálatokat. Az egészségügyi reformtervekben már szerepelt az új kötelezettség, de az alkotmánybírák megakadályozták annak bevezetését, mert az önrendelkezési jogot sértnek találták. A kötelezés melletti érvek azonban elgondolkodtatták az itthoni szakembereket is: az egészségünk mennyiben lehet kizárólag magánügy? Ha elhanyagoljuk magunkat, nem tudatosan okozunk-e nagyobb terheket a költségvetésnek, amely így kevesebbet tud költeni mások gyógyítására?

Kismarton Judit, orvos-jogász szerint elképzelhet valamiféle "kárenyhítési kötelezettség", vagyis az, hogy az "önpusztítók" legalább részben vállalják át kezeléseik költségeit. Kovács József bioetikus szerint viszont ez veszélyes gondolkodás, mert nagyon könyny kitalálni bármit arra, hogy az állam "felügyelként" viselkedjen az emberekkel. Mondhatnák például, hogy koleszterinszintet igazoló szelvénnyel lehet csak szalonnát venni. a tájékoztatásban, oktatásban bízik. Ezek teljes hiánya okozza szerinte, hogy csökken a szréseken való részvétel. Az emlrákszréseken a korábbi 43 százalékról 35-re esett vissza, a méhnyakrákvizsgálatokon való részvétel a négy százalékról továbbra sem tud továbblépni.

A gyerekek esetében viszont komoly az elrelépés: tavaly óta a szülk már nemcsak a gyermek hat hónapos koráig kötelesek részt venni a házi gyermekorvosok és a védnk által javasolt vizsgálatokon. Féléves korig legalább kéthavonta, ezt követen pedig egyéves korban, majd az iskoláskorig legalább évente kell vizsgálaton részt venni minden gyermeknek. Hat- és tizennyolc éves kor között legalább kétévente kötelez a szrés. A háziorvosok kötelessége, hogy 21 éves korban állapotfelmérést végezzenek pácienseiken. Ennek alapján mindenki személyre szóló kockázatelemzést kap.

Kérdés, hogy ha felntteket nem lehet, gyermekeket miért szabad sorozatosan kötelez orvosi vizsgálatra hívni? A válasz az, hogy ebben a korban még az állam és a szül közös felelssége a gyerek egészségének védelme. Késbb ez már csak a felnttekre marad, kivéve, ha mások megfertzését kell megakadályozni.
 
 
   
Back Top